Boříme mýty o digitálním tisku!

Boříme mýty o digitálním tisku!
Koupili jsme nové tiskové zařízení, které spojuje výhody digitálního a ofsetového tisku (Prohlédnout si jej můžete zde). Zařízení je stále digitálně, ale pracuje na velmi podobném princ tisku jako ofset. Používá tekuté barvy namísto práškových. Kvalita tisku se proto posouvá ještě výše. Na tomto zařízení umíme vyvrátit několik mýtů, které kolují o digitálním tisku.

1. Mýtus - Olupování černé barvy

Při tisku na digitální tiskárně se může olupovat barva po okrajích, najčastiejsie se to vyskytuje na plné černé barvě. Důvodem je nanášení velmi hrubé vrstvy práškové barvy na papír.
olupování

Vyvrácené!

Začali jsme tisknout na tiskovém zařízení, které pracuje na podobném principu jako ofsetový tisk. To znamená, že tiskneme s tekutými barvami , které se dokonalé vpijí do papíru a neolupují se!

2. Mýtus - Zvlněné tiskoviny

Tiskoviny z digitální tiskárny vycházejí mírně ohnuté, na větších formátech vidno jemné zvlnění. Je způsobeno tím, že papír během tisku velmi shýbá, nemá rovné dráhy a působí na něj velké teplo.
zvlněné-tiskoviny

Vyvrácené!

Naše nové tiskové zařízení ohýbá tiskoviny jen minimálně a barvu nemusí zapékat. Tiskoviny tak vycházejí ze stroje dokonale rovné!

3. Mýtus - Barva zakryje celou strukturu papíru

Tisku na digitální tiskárně je leská, je tedy jedno, zda zvolíte matný nebo lesklý papír, potištěná plocha bude vždy lesklá. Také překrývá strukturu papíru.
tlac-indigo

Vyvrácené!

Tiskneme technologií Digitální osfsetu, barva je tekutá a vpije se do povrchu. Tiskovina má proto odlesk a strukturu přesně podle zvoleného papíru

4. Mýtus - Přední a zadní strana nejsou mezi sebou zcela vycentrované

Tento problém patří mezi velmi častý mezi běžnými digitálními tiskárnami. Papír se během tisku rozpíná a stahuje. Pohybuje se pomocí válečků, které ho neumí posouvat s milimetrovou přesností. Přední a zadní strana (tzv. Duplex) pak nesedí úplně přesně a při některých kreativních grafikách to kazí dojem.
duplex

Vyvrácené!

Posun papíru na digitálním ofsetu je zajištěn pomocí kovové lišty, která pevně uchopí papír a pustí ho až když je tisk hotová. Přední a zadní strana jsou vůči sobě perfektně vystředěny.

5. Mýtus - Nesprávná barevná shoda

Digitální tiskárny mají problém s barevnou shodou. Kalibrace se provádí manuálně a pouze podle uvážení tiskového operátora. Barvy proto nejsou vždy vytištěné v přesných odstínech, jak to grafik navrhl.
zla-barevna-shoda

Vyvrácené!

Technologie digitálního ofsetu využívá při tisku každého jednoho listu automatické skener. To znamená, že každý jeden list je samostatně skenován a už při sebemenším rozdíly se tiskárna sama kalibruje vytištěním až 9 zkušebních kalibračních listů, aby byla zajištěna úplná barevná shoda.

Jaké mýty o digitálním tisku znáte vy? Napište nám je do diskuse na Faceooku a na všechny se vyjádříme!

Kontaktujte nás

* Povinné údaje